knapperige pompoenkoekjes

knapperige pompoenkoekjes

Uit het kleine moestuintje komen immense pompoenen. Dus daarom maar wéér een pompoen recept. Ja hoor eens, je kunt gewoonweg niet elke dag pompoensoep eten, hoe gevarieerd ook.

Vandaar dat we koekjes gaan bakken. Zoete koekjes. Maar wel knapperig, knapperige pompoenkoekjes. Met wat speculaaskruiden zijn ze perfect voor de donkere, koude dagen die er weer aankomen. Je huis ruikt naar gezelligheid en de bewoners zijn heel tevree met zo’n koekje bij de thee. Of twee.

voor ongeveer 24 knapperige pompoenkoekjes:

120 gram gesmolten boter – 100 gram kristalsuiker – 90 gram (licht)bruine basterdsuiker -1 theelepel vanille pasta of extract -2 theelepels speculaaskruiden – snuf zout – 1 eigeel – 1 theelepel baking soda – 200 gram bloem – 150 gram pompoen puree – eventueel pecannoten of een ander nootje voor de versiering

Pompoenpuree maak je heel gemakkelijk door een restje pompoen in blokjes te snijden, zonder pit maar met schil. De blokjes pompen doe je in een pannetje met een klein laagje water. Laat de pompoen zacht koken en pureer daarna met de staafmixer fijn.

Je kunt de pompoen ook in blokjes roosteren in de oven. Dan is de pompoen wat sterker van smaak. Dit doe je door de blokjes op 200 graden voor ongeveer 20 minute te roosteren. Tot de pompoen zacht is. Hoe meer pompoen, hoe langer het duurt.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

In een kom mix je de suikers met de boter en het eigeel tot het mengsel lichtgeel en romig is. Voeg dan de pompoen puree, snufje zout, de speculaaskruiden, vanille pasta en de baking soda toe. Meng door elkaar. Als laatste voeg je de (gezeefde) bloem toe en meng totdat het een homogene massa is. Zet het deeg voor een half uurtje in de koeling.

Bekleed een bakblik met bakpapier. Maak het blik even vochtig dan blijft het papier beter zitten. Maak met een kleine ijsschep of twee eetlepels gelijke hoopjes deeg. Druk een pecannootje in elke koekje. Laat wat ruimte tussen de koekjes zodat ze kunnen uitlopen. Je moet ongeveer 2 of 3 keer bakken. Bak de koekjes in de voorverwarmde oven in 15 minuten gaar. Haal ze dan met papier en al van het bakblik af en laat ze verder afkoelen. De Koekjes bakken nog na tijdens het afkoelen.

NB Hoewel de koekjes bij het meisje echt knapperig uit de oven kwamen is dit niet bij iedereen zo is te lezen. Belangrijk is dat de pompoenpuree niet te nat is. Ena anders ku je ze nog even op een lage temperatuur laten nabakken voor 5 minuten. Maar blijf wel opletten dat de koekjes niet te donker worden!

Meer een fan van hartige pompoen? Probeer dan eens deze pompoen crackers met rozemarijn

pompoen crackers met rozemarijn

pinterest

4 Reacties

  1. Youle

    Hallo meisjes, ik heb ze gemaakt, maar ze alles behalve knapperig… heb ik te grote bolletjes gemaakt? Of bedoel je dat elk koekje twee of drie keer gebakken moet worden?

    Reageren
    1. Amber (Auteur bericht)

      wat jammer! nee, bij ons waren de koekjes na 1x bakken lekker knapperig. Het kan natuurlijk aan je oven liggen, elke oven is weer anders. en heb je de baking soda toegevoegd?

      Reageren
  2. Jeandrine

    Na het bakken zoals aangegeven zijn ze zeker niet knapperig.
    Ik heb ze toen op het rooster gelegd en nog een half uur op 75 graden hetelucht stand laten bakken/drogen.
    Toen oven uit en op een kier en zo koud laten worden.

    Reageren
  3. Nienke

    Een heerlijk smakend koekje, duidelijk recept en makkelijk om te maken. Ook bij mij zijn de koekjes nog zacht na het (na)bakken, met de bite zoals eierkoek heeft. Daarom heb ik een deel van de koekjes nogmaals 10 minuten in de oven gedaan, en die zijn nu wel knapperig. Kortom, altijd goed deze koekjes ??

    Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *