laurier vermeerderen

laurier vermeerderen

De Meisjes roepen al maanden dat ze met vakantie zijn en een boek schrijven. Het eerste is nu toch echt achter de rug. Het tuinMeisje is inmiddels terug van haar verlate vakantie. Het boek is echter nog lang niet af. Daar zijn ze nog volop mee bezig. Dat is nogal een ding moeten ze eerlijk toegeven. Naast het werk een blog en een boek schrijven is een beetje veel. Het slokt al hun vrije en niet vrije tijd op, vooral omdat er veel meer bij komt kijken dan ze van tevoren hadden kunnen bedenken.

Toch zeuren ze niet. Wie wordt er tenslotte uit het niets gevraagd om een boek te schrijven. Dat gebeurt niet vaak, en dus genieten ze er vooral van. Alles is nieuw en anders, en ze leren er elke dag weer iets bij.

Voor het tuinMeisje is het een voordeel dat de hoeveelheid werk in de moestuin nu toch echt vermindert. De moestuin gaat in ruststand. Dat betekent niet dat er niets meer te doen is. Anticiperen op de winter is één van de activiteiten die nu op de agenda staan.

Laurier in de winter

Zeg je winter, dan zeg je laurier. Laurier is een onmisbaar kruid in de winterkeuken. De smaak van dit iets bittere, warme en kruidige kruid is niet te evenaarden of te vervangen. Verse laurier is veel lekkerder dan de gedroogde uit een pakje. Dat blad is door en door gedroogd en daardoor vlakker van smaak dan laurierblad uit de moestuin.

Laurier is alleen niet helemaal winterhard. Naarmate de struik ouder wordt, wordt hij sterker, maar je kunt er nooit helemaal op vertrouwen. Daarom komt het Meisje nu in actie. Ze gaat haar laurier vermeerderen. Dat doet ze in het najaar. September en oktober zijn er de ideale maanden voor.   

Laurier vermeerderen

Laurier zaaien in Nederland is lastig. Het is een mediterraan type en heeft dus warmte nodig. Daar komt bij dat je een mannelijke en een vrouwelijke plant nodig hebt om laurierbessen (en dus zaden) te verkrijgen. Hoewel het klimaat zijn best doet om steeds meer op te warmen, komt het in Nederland niet vaak voor dat je laurier volledig zaad zet.

Maar geen nood. Laurier stekken is juist weer heel gemakkelijk. Laurier vermeerderen via stekken kan op twee verschillende manieren. Er kunnen rondom een oudere struik wilde scheuten opkomen. Deze kun je voorzichtig lossnijden en met wortel en al in een nieuwe pot opkweken.

Je kunt ook stekken nemen van de struik zelf. Daarvoor gebruik je de bovenste takken. Snijd een takje van ongeveer 10 centimeter van één van de toppen van de laurier. Je hebt dan zo’n 5 tot 7 blaadjes aan een takje. Haal de onderste bladeren ervan af en doop de steel in stekpoeder. Stekpoeder gaat schimmelvorming tegen en bevordert de wortelgroei. Zet deze stek in een potje met zaai- en stekgrond in een minikasje. Of maak zelf zo’n kasje. Dat bereik je door stokjes naast het stekje in de aarde te prikken en daar een doorzichtig plastic zakje overheen te trekken.

Zodra de stek wortels begint te krijgen kun je de stek overzetten in een grotere pot. Blijf regelmatig water geven. Na half mei kun je deze pot buiten neerzetten. Zo ben je verzekerd van nieuwe laurier voor de daaropvolgende winter.

Tuinieren is vooruitzien. Zover vooruit dat het boek van De Meisjes allang in de winkel ligt.

Wees er wel zeker van dat je een echte laurier te pakken hebt. Hoe je daar achter komt, lees je in dit blog.  

laurier oogsten
laurier oogsten
pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *