Marit’s oud-Hollandsche groentesoep

marit's oud-Hollandsche groentesoep

De man van de keuken en zijn Meisje vinden zichzelf best aardige koks. Ze koken vers en gevarieerd, gebruiken geen potjes en zakjes en werken met goede en vaak biologische ingrediënten. Ze proberen regelmatig een nieuw recept maar hebben ook zo hun klassiekers. Goed, het eten is de ene keer is wat uitgebreider dan de andere keer. De keukenbrigade heeft ook wel eens een keer geen zin, dat snap je best. Dus een zak friet of een afhaalmenu van de chinees zijn ook onderdeel van de eetgewoontes. Gevarieerd dus, zoals gezegd. Maar nu even over de Kinderen van de Keuken. Die kinderen eten graag bij anderen. Daar is het eten over het algemeen veel beter. Lekkerder ook. En gezelliger, maar daar hebben we het nu niet over.  De kinderen eten bijvoorbeeld graag bij buurvrouw Marit. Marit is volgens hen geen keukenMeisje maar een keukenPrinses. En ja, natuurlijk is het handig dat ze daar bijvoorbeeld groentes eten die er thuis niet ingaan. Maar je wilt ook wel eens zelf zoveel geluk aan de keukentafel toch? Dus heeft het keukenMeisje het recept van Marit’s oud-Hollandsche groentesoep ontfutseld. Nu kan iedereen genieten van die blije gezichtjes die vergenoegd naar hun kommetjes soep staren. Je hebt de volgende ingrediënten nodig:

1 schenkel – 350-500 gram rundergehakt (afhankelijk van de behoefte aan balletjes) – 400 gram verse soepgroenten – wat vermicelli (naar eigen behoefte) – 1 bouillonblokje (rund of groente) – eventueel 1 pakje mix voor groentesoep of anders een extra bouillonblokje. Deze hoeveelheid is genoeg voor een flinke pan soep voor ongeveer 10 personen.

Zo maak je de soep:

Zet de schenkel op met ongeveer 2 liter water. Laat het water aan de kook komen, zet het gas laag en laat de schenkel een uurtje of vier zachtjes doorkoken met het deksel ‘ op een kiertje’ . Na de kooktijd haal je de schenkel uit de pan. De schenkel gebruik je verder niet meer. Vul je bouillon bij met 1,5 liter net gekookt water, voeg het bouillonblokje toe en roer goed door. Nu is de basis van de soep klaar.

Meng het gehakt met wat peper en zout en een beetje paneermeel voor de stevigheid en draai er balletjes van.

Ongeveer 20 minuten voordat je de soep wilt gaan eten zet je de bouillon weer terug op het vuur. Laat het aan de kook komen en voeg dan de balletjes, een handje vermicelli en eventueel de mix voor groentesoep toe. Laat vijf minuten zachtjes koken. Nu zijn de balletjes aangeaard en kun je de verse soepgroenten toevoegen. Nog even vijf minuten zachtjes laten doorkoken en dan is je soep klaar.

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *