pastinaak kweken

pastinaak kweken

Zo bont heeft ze het nog nooit gehoord. Hardop grinnikend zit ze achter haar computer. Als ze een beetje tijd heeft, vindt ze het leuk om de herkomst van groente te achterhalen. Ze zoekt naar historische informatie om pastinaak te kweken en heeft net gelezen dat mannen in de Middeleeuwen pastinaken gebruikten als lustopwekkend middel. Niet omdat dit bewezen was. Nee, omdat men de signatuurleer volgde, die ervan uitgaat dat de geslachtsdrift aangewakkerd wordt door de fallusvorm van deze groente. Dat vindt ze dus onbedaarlijk grappig.

Signatuurleer

Ze heeft nog nooit van de signatuurleer gehoord en wil er direct meer van weten. De leer gaat ervan uit dat planten die overeenkomsten vertonen met delen van het menselijk lichaam, aanwijzingen geven voor het medicinale gebruik van dit lichaamsdeel. Zo zijn walnoten, met hun hersenvormig zaad in een hard omhulsel, goed voor de hersenen. Is de weegbree met zijn grote nerven geschikt voor aandoeningen aan het zenuwstelsel en is pastinaak goed voor het seksleven. Je moet er maar opkomen.

Door dit hele verhaal kreeg het Meisje wel ineens trek in pastinaak. Niet in de slaapkamer, maar in de keuken.

Pastinaak kweken

Als je pastinaak wilt kweken dan heb je oneindig veel geduld nodig. Pastinaak is wel zo’n beetje de traagste plant die ze kent. De stoffel de schildpad van de moestuin. Pastinaak doet echt overal lang over. Het ontkiemen van het zaad duurt een eeuwigheid. Zo lang, dat je ervan overtuigd bent dat het zaad niet op komt. Uiteindelijk zie je een klein plukje groen boven de grond uitkomen. Daarna duurt het weken voordat dit plukje een pluk wordt en als het groen boven de grond af is, begint de wortel te groeien. Eindelijk.

Pastinaak kweken lukt heel goed in zanderige grond. Het is het beste om de grond goed voor te bewerken, omdat pastinaken om elk obstakel heen groeien en je dus geen rechte wortels krijgt. Daar vindt de signatuurleer misschien ook weer wat van.

Vanaf half april kun je direct in de volle grond zaaien. Direct op de goede plaats, want pastinaken kun je niet verplanten. Zaai niet te dicht op elkaar. Uiteindelijk wordt het toch nog een fors gewas, dus houdt zo’n 20 centimeter tussen de wortels aan. Vanwege de oneindige traagheid duurt het zo’n 25 weken voordat je pastinaken kunt oogsten. Dat is bijna een half jaar!

Oogsten

Vanaf half november kun je pastinaken oogsten. Steek een spitvork naast het gewas in de grond en trek de wortel behoedzaam aan het loof omhoog.

Je hoeft nog niet te oogsten. Je kunt de wortels ook in de grond laten zitten. Ze zijn goed winterhard en worden zelfs iets zoeter als het vriest. Tegen de tijd dat je pastinaak opnieuw zaait voor het volgende moestuinseizoen, kun je de laatste wortels nog oogsten.

Zelf zaad kweken

Als je de wortels in de grond laat staan, dan krijgt de plant in het tweede jaar prachtige en hoge schermbloemen. Doe dat sowieso met één van je pastinaken. Het zaad van pastinaken is namelijk maar kort houdbaar. Als je elk jaar een pastinaak laat staan, heb je elk jaar nieuw en dus vers zaad. De zaden zijn rijp in augustus. Bewaar ze op een droge plaats en zaai ze weer vanaf april.

Als je net als het Meisje nogal ongeduldig van aard bent, dan zaai je radijs tegelijkertijd met pastinaak. Van radijs kun je tenminste lekker snel van oogsten. Ineens is ze benieuwd wat de signatuurleer hiervan zegt. Aha. De ronde vorm van radijs wordt geassocieerd met de ronde en zachte vormen van de vrouw. Mannelijke en vrouwelijke vormen samen in één zaaibed. Dat vindt ze dus heel erg geestig. Pastinaak kweken. Sexyer kan ze moestuinieren niet maken.

Pastinaak is niet alleen ontzettend sexy. Het is ook heel erg lekker. Maak er bijvoorbeeld eens deze heerlijke chips mee.

pastinaak chips met tijm en zeezout
pastinaak chips met tijm en zeezout

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *