pittige salade van boerenkool met chorizo

pittige salade van boerenkool met chorizo en feta

Lang geleden maakte het meisje haar eerste stamppotgerecht. Met rauwe andijvie. En als je één stamppot beheerst wil je ook wel eens een andere maken. Boerenkool werd het. Leuk, een beetje variatie op z’n tijd. Alleen, deze stamppot smaakte wel een beetje raar, anders dan bij anderen. Een beetje knapperig. Goed kauwen dus. Toen begon het te dagen bij het Meisje: het gerecht heet geen rauwe boerenkool stamppot. Ze was vergeten de boerenkool mee te koken.

Het Meisje heeft meer te vertellen over boerenkool. De beide keukenKinderen hadden namelijk op de basisschool een schooltuintje. Het oudste kind gaf er niets om. Door haar voortdurende desinteresse in tuinieren was haar oogst minimaal. En mocht er dan toch iets te oogsten zijn dan gaf het kind dat met liefde weg aan de andere kinderen. Alles beter dan het zelf te moeten eten.

Het jongste keukenKind was het tegenovergestelde. Elke minuut op de tuin werd goed besteed. Ze koesterde haar plantjes en volgde elke aanwijzing van de leraar nauwgezet op. Wat resulteerde in een mooie oogst. Courgettes, aardappels, wortel sla en knol. Maar bovenal: boerenkool. Heel veel boerenkool. Drie vuilniszakken vol. Een mens kan maar zoveel boerenkool in een stamppot verwerken. De rest werd dus ingevroren en weggeven.

Maar nu heeft het keukenMeisje een recept bedacht met boerenkool in de hoofdrol: een pittige salade van boerenkool met chorizo en feta. Weer eens wat anders en qua kleur helemaal passend bij de feestdagen. Maar bovenal een smakelijke aanvulling op het repertoire voor alle tuinders die ook met een goed gelukte boerenkool-oogst te kampen hebben.

Lunchgerecht voor twee personen

100 gram schone gescheurde boerenkool – olijfolie – chili – lime zout of anders grof zeezout en een klein pepertje – 50 gram chorizo – 25 gram feta – een paar verse of (half) zongedroogde tomaatjes – drupje citroen of witte wijnazijn

Verwarm de oven voor op 200 graden. Besprenkel de gescheurde boerenkool met olijfolie en het zout en eventueel een het pepertje. Nu alles even goed met je handen husselen en op een plaat met bakpapier in de oven leggen. Zorg dat de blaadjes elkaar niet overlappen. Zet de koolchips 10 minuten in de oven en dan zijn ze klaar.

Snij ondertussen de chorizo in blokjes en bak ze even uit. Snij eventueel de tomaatjes wat kleiner. Strooi over de kool, samen met de verkruimelde feta. Maak af met een drupje citroen en serveer direct.

Natuurlijk kun je deze salade met veel andere lekker dingen combineren. Bijvoorbeeld uitgebakken spekjes in plaats van chorizo. Of zonder vlees en met geroosterde pecannoten. Met blauwe kaas en gedroogde cranberry’s..verzin maar iets.

Gebruik je verse tomaat? Het is echt veel lekkerder om die even te ontvellen, ook al is het wat meer werk.

 

 

 

pinterest

1 Reactie

  1. Pingback: Kerstmenu van de Meisjes - de Meisjes van de Moestuin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WordPress PopUp Plugin