pompoencake met pure chocola
Kunnen we het weer even hebben over de jeugdtrauma’s van het Meisje? Die zijn namelijk behoorlijk hardnekkig. Jammer genoeg hebben ze vaak betrekking op eten. Of mode. Maar eten veelvuldiger. Helaas is er een hoofdrol voor de pompoen bij de jeugdtrauma’s gereserveerd.
De moeder van het Meisje was geen keukenheldin. Nou hoeft dat natuurlijk ook niet. Sterker, de de kinderen van dit keukenMeisje klagen ook vaak genoeg steen en been over de culinaire resultaten die op tafel komen. Wanneer dit onterecht is zwaait het Meisje met haar pollepel en spuwt de woorden: vroeger, vróeger, bij ons thuis, dát was pas niet lekker.
Het Meisje kreeg pompoen namelijk maar in één vorm voorgeschoteld: als een melige, zoete, dikke brij. Zonder smaak of kraak. Zo erg dat ze decennia lang de pompoen in alle vormen geweigerd heeft. Wist zij veel dat je er ook heerlijke dingen mee kon maken zoals deze smeuïge pompoencake met pure chocola? Maak maar snel, dat scheelt een hoop trauma’s voor de opgroeiende generatie.
pompoencake met pure chocola
100 gram bloem – 180 gram suiker – 60 ml melk – 2 eieren – 225 gram pompoenpuree (gemaakt van 300-350 gram pompoen) – 120 gram gesmolten boter – 2 theelepels vanille extract – zest van 1 citroenschil – 1 theelepel baking soda – 1 theelepel bakpoeder – 1 theelepel kaneel – 1/2 theelepel nootmuskaat – 1/2 theelepel gemalen kruidnagel – 1/2 theelepel gember – 50 gram grof gehakte pure chocolade.
Om pompoen puree te maken neem je de helft van een pompoen, snij de zaden en draden eruit. Snij de pompoen in blokken en zet ze onder water in een pannetje. Laat aan de kook (ongeveer 10 minuutjes) komen totdat de blokjes zacht zijn. Pureer met een staafmixer en voilà.
Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een cakeblik licht in met boter. Mix in een kom alle droge ingrediënten en de citroenschil. In een grotere kom klop je de eieren los. Meng met de melk, pompoen puree, gesmolten boter (dit gaat het gemakkelijkste in de magnetron) en de vanille extract. Schep er dan het meelmengsel doorheen, net genoeg totdat je een beslag hebt. Giet de helft van het beslag in de cakevorm. Verdeel dan de chocolade erover en de rest van het beslag. Bak in ongeveer 60-70 minuten gaar. Laat even afkoelen en dan.. genieten maar!
Niet zo’n zoetekauw (echt niet?)? Of nog een half pompoentje over? Maak dan eens deze pompoen paprika soep. https://demeisjesvandemoestuin.nl/pompoen-en-paprikasoep-uit-pioppi-het-kookboek/