raapstelen

raapstelen

Deze zomer delen we een aantal hoofdstukken uit ons boek met je. Gewoon omdat we super trots op zijn op onze tuintips, trek krijgen van onze recepten en je kennis willen laten maken met de prachtige foto’s van Marleen van Es. Geldt dat ook voor jou? Ons boek “kweken, oogsten, koken en eten” is online te koop maar ook in je lokale boekhandel. Vandaag het hoofdstuk “raapstelen”.

Als groente onderling een wedstrijd zou houden, dan zijn raapstelen als eerste aan de eindstreep. Raapstelen zijn kampioen snelgroeien. Een week of vijf na het zaaien kun je ze al oogsten. Toch smokkelen de raapstelen een beetje bij dit kampioenschap. Raapstelen is geen aparte bladgroente.  Het is een manier van kweken. Het blad dat je oogst is eigenlijk onvolgroeide kool. Raapstelen zijn verschillende koolsoorten die je dicht op elkaar zaait en al in een heel vroeg stadium oogst. Omdat je zo vroeg oogst is de smaak supergeconcentreerd. De bladeren zijn lekker pittig en de steeltjes intens knapperig.

De koolsoorten waar je uit kunt kiezen zijn verschillend. Je hebt raapstelen van Chinese kool, van meirapen of knolrapen en alles heeft een andere benaming en een iets andere smaak. Wij kweken graag de Italiaanse soort “Cima di rappa sessantina”. Een broccoli-achtige kool.

Vergeten groente

Raapstelen behoren tot de vergeten groentes. Nu zijn er nogal wat gewassen waarvan je heel goed begrijpt dat ze vergeten zijn, maar bij deze groente is dat eigenlijk onvoorstelbaar. Het is zo lekker! Daar kan het niet aan liggen. Het zal te maken hebben met de beperkte houdbaarheid. Raapstelen zijn waarschijnlijk niet geschikt voor het logistieke proces van opslag, distributie en centrale inkoop door grote winkelketens.

Zonde. Maar omdat raapstelen zo gemakkelijk te kweken zijn kun je heel gemakkelijk in je eigen behoefte voorzien. Ook als je helemaal geen groene vingers hebt. Zodra het warmer is dan tien graden kun je al raapstelen zaaien en ze liggen in recordtempo op je bord. Zo simpel is het.

Zaaien

Vroeg in het voorjaar kun je al beginnen met het zaaien van raapstelen. Strooi de zaden in rijtjes op de aarde. Doordat je in een rijtje zaait, weet je of er na een week of er raapstelen of onkruid boven de grond uit komt piepen. Bedek de zaden met een heel dun laagje aarde en de natuur doet de rest. Goed, je moet natuurlijk water geven, maar dat is dan ook het enige.

Oogsten

Wanneer het gewas zo’n 10-15 cm hoog staat knip je het blad met een schaar af. Omdat je het groen niet lang kunt bewaren, knip je ze kort voor consumptie af. Stel dat jouw logistieke proces ook hapert, en je met slappe stengels zit opgescheept, probeer ze dan eens op te peppen in ijskoud water.

In een niet al te warm voorjaar kun je nogmaals oogsten van de afgeknipte steeltjes. Geef ze in droge periodes voldoende water en na een week of drie heb je een nieuwe maaltijd. Daarna zijn de zaailingen uitgeput en kun je ze op de composthoop gooien, of onderspitten. Zo vormen de steeltjes weer voeding voor de grond.

Raapstelen zijn geen zonaanbidders. Zodra het te warm wordt schieten de zaailingen in de hoogste versnelling met als doel om alsnog een grote kool te worden. Dat was echter niet jouw bedoeling, anders had je de planten wel verder uit elkaar gezet. In de zomer kweek je dus geen raapstelen. Maar als de zon in september weer zakt, het minder warm wordt en je tuin bijna leeggegeten is, komen raapstelen weer in beeld. Raapstelen zijn dan ook de ideale stand-in op de moestuin.

In september kun je niet alleen raapstelen zaaien. Er is nog veel meer mogelijk. Wij stelden een zaai top 5 voor september op.

snelle groente voor het najaar
snelle groente voor het najaar

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *