Lavendelbrownies met Earl Grey

lavendelbrownies met Earl Grey

Deze zomer delen we een aantal hoofdstukken uit ons boek met je. Gewoon omdat we super trots op zijn op onze tuintips, trek krijgen van onze recepten en je kennis willen laten maken met de prachtige foto’s van Marleen van Es. Geldt dat ook voor jou? Ons boek “kweken, oogsten, koken en eten” is online te koop maar ook in je lokale boekhandel. Vandaag uit het hoofdstuk Lavendel de “Lavendelbrownies met Earl Grey”.

Een paar jaar geleden kregen we de geur van de Aix-en-Provence in een flesje. Zo geconcentreerd dat een druppeltje je direct naar de zwoele, warme zomer brengt. Geheel ontspannen kun je mijmeren over de warme paarse velden. We gebruiken de geur van lavendel het liefste in verzorgingsproducten zoals badzout of een bodyscrub. 

Wanneer je wilt koken met lavendel (en dat wil je!) moet je ervoor zorgen dat je een ‘hint’ van lavendel proeft en geen mond vol zeep. Gebruik de bloemen van de plant. Vers of gedroogd, dat maakt niet uit. Als je maar oplet want lavendel erg sterk van smaak. Maar in de juiste verhouding een super lekkere en verrassende smaakmaker. 

Lavendelbrownies met Earl Grey

( 1 brownievorm)

Ingrediënten:

200 g suiker – 2 el lavendelbloemen, vers of gedroogd – 1 el losse Earl Grey thee of 2 zakjes thee – 120 g pure chocolade van meer dan 70% – 90 g boter – 2 eieren – 90 g bloem

Instructie:

Wanneer je lavendelsuiker wilt gebruiken in dit recept, maak de suiker dan minimaal de avond van te voren klaar. Zo kan de lavendel goed in de suiker trekken. Wij hebben in dit geval de thee ook al aan de suiker toegevoegd.

Lavendel suiker: Kneus in een vijzel 2 eetlepels verse of gedroogde lavendel. Voeg deze samen met de Earl Grey toe aan 200 gram fijne kristalsuiker en bewaar dit in een glazen potje.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een brownievorm met bakpapier. Zet een pannetje met een laagje water op het vuur en laat het water aan de kook komen. In een kom die je boven het water hangt (au bain-marie) laat je de chocolade en de boter smelten. Laat het chocolade mengsel even afkoelen.

In een andere kom klop je de eieren los. Voeg daar je lavendelsuiker aan toe samen met de bloem en meng door elkaar.  Voeg dit toe aan de gesmolten chocolade en roer. Schep het beslag in de vorm en bak in ongeveer 25-30 minuten gaar. Laat even afkoelen voordat je de brownie in stukken snijdt.

Tip: als je een vel bakpapier eerst even onder de kraan natmaakt en daarna uitknijpt voegt het papier zich gemakkelijker naar de vorm.

Ook leuk: deze citroen-lavendel limonade is lekker en snel gemaakt!

lavendel in de tuin en in de keuken
pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *