rode koolsalade met sinaasappel en walnoten

rode koolsalade met sinaasappel en walnoten

Het keukenMeisje volgt met wisselende emoties de trends in foodieland. Paleo, low-carb, suikervrij, rawfood, sapkuren en detoxen. Meer bonen en minder vlees. Ze noemt er een paar. Ze was het even vergeten maar klimaat neutraal eten is ook hip. Iets wat elke tuinder eigenlijk doet, want het is niets meer dan eten van het seizoen en uit de regio. Dat is dan niet zozeer dieettechnisch een trend maar meer een ecologisch verantwoorde trend. Klinkt heel goed vind het Meisje. Want dan zou ze in principe alles mogen blijven eten, ook al is het ongezond en word je er dik van, als het maar door de boer om de hoek gekweekt is dan mag je het naar binnen schuiven.

Om niet helemaal uit te dijen kun je natuurlijk ook kijken naar de minder calorierijke opties zoals een salade bijvoorbeeld. Neem hiervoor de rode kool die je dit jaar met succes hebt gekweekt, de walnoten van de mevrouw uit Best die op de keukenHond past en de sinaasappel van de groenteboer om de hoek. Niet helemaal klimaat-neutraal maar wel volledig smaakvol. En dat is ook wat waard.

Rode koolsalade met sinaasappel en walnoten

1/4 rode kool – 1 sinaasappel – 10 walnoten – 2 eetlepels witte wijnazijn – 4 eetlepels olijfolie – 1 eetlepel honing

Snijd de rode kool met een scherp mes in dunne reepjes. Doe de koolreepjes in een kom met een flinke snuf zout en meng deze door de kool. Om de kool iets minder hard te maken kun je even flink in de kool knijpen en kneden voor een paar minuten. Hierdoor wordt de kool iets makkelijker te kauwen.

Rasp de schil van de gewassen sinaasappel fijn. Pers de sinaasappel uit. Meng het sap, de rasp, honing, de olie en azijn met wat peper en zout naar smaak.

Giet de dressing over de reepjes kool en meng. Kraak de noten, ontdoe ze van vliesjes en drapeer ze over de rode kool.

Deze rode koolsalade met sinaasappel en walnoten is een feestelijk bijgerecht, al was het alleen maar om de kleur!

Wil je nu tips om je eigen ecologisch verantwoorde – om de hoek of uit de achtertuin gekweekte- rode kool te kunnen oogsten? Lees dan eens dit rode kool blog van het moestuinMeisje.

rode kool
pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *