romige sjalottensoep met sherry

romige sjalottensoep met sherry

Sjalotten, ze vindt het gewoon heel sjiek klinken. De deftige familieleden van de uien. Sjalotten zijn kleine uitjes met een wat zachtere, zoete smaak dan uien. En waar uien gebruikt worden voor de basis van een gerecht, neem je sjalotten voor de verfijning en toevoeging van smaak. Soms moet je de situatie of een gerecht ook gewoon een beetje upgraden toch? 

Het Meisje had een tante die daar een ware meester in was. Zo werd aan prinses Juliana – van die generatie was de tante- gerefereerd als ‘onze Sjuul’. Zo klonk tante zelf ineens ook heel voornaam. Tante had het ook over de Géll & Géll wanneer ze een wijntje ging kopen. Ja, tante was een ware wereldreiziger in haar tijd. Daar waar kon werd de Engelse of Spaanse tongval geprefereerd. En als het echt niet anders kon de bekakte Nederlandse.

En hoewel het Meisje regelmatig haar bedenkingen had bij deze tante valt er wat voor te zeggen om af en toe op sjiek te gaan. Dus vandaar geen gewone uiensoep maar een fancy-versie: romige sjalottensoep met sherry. Sherry nota bene. Als dat niet sjiek is…

Romige sjalottensoep met sherry (1 liter)

500 gram sjalotten – 600 ml water – 3 groente bouillonblokjes – 300 ml droge sherry – 250 ml slagroom – peper en zout- eventueel een scheutje tabasco – peper en zout

Pel de sjalotten en snipper ze fijn. Doe ze in een pan met dikke bodem samen met het water en de bouillonblokjes. Laat aan de kook komen. Na ongeveer 15 minuten zachtjes doorkoken zijn de sjalotten zacht. Voeg dan de sherry en de room toe en laat nog 5 minuten zachtjes doorpruttelen. Pureer met de staafmixer en zeef daarna door de bolzeef. Maak op smaak met zout en versgemalen peper en eventueel een scheutje tabasco. 

Serveer voor wat extra sjiek met lange knoflookcroutons. Hiervoor heb je nodig:

1 sneetje witbrood per persoon – olijfolie – geperste knoflook of knoflookpoeder

Verwarm de oven op 160 graden. Snij de korst van het brood af en snij brood in drie repen. Besmeer elke reep brood met olijfolie en bestrooi met de knoflook en wat zeezout. Bak het brood in 10-12 minuten goud en krokant. 

Zelf sjalotten kweken? Het tuinMeisje had het er al eens over!

sjalotten

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WordPress PopUp Plugin