semifreddo van zabaglione

semifreddo van zabaglione

IJs. Als kind was ik er al dol op. Een van de weinig Nederlandse zinnetjes die mijn oom uit Milaan kende was: ijsje kopen? Ik vermoed dus zomaar dat ik die vraag vaak stelde. Een sjieke vorm van ijs is een semifreddo: half bevroren mousse en zacht en romig van structuur en smaak. De variant waar je nooit een portie van overhoudt is gemaakt met zabaglione. De smaak van de schuimige eidooiers vermengd met Marsala en de lobbig geklopte room smelt op je tong. Verfijnd, sjiek en erg volwassen. Als volwassen tenminste een smaaksensatie is. Het fijne aan deze ijs-mousse is dat je het naar eigen inzicht kunt verfraaien. Deze op de foto is met amandelschaafsel en een frisse frambozencoulis. Maar maak ‘t ook eens met een zoute caramel die van die lekkere zachte draden trekt door je ijs. Of je geeft er structuur aan door een crunchy laagje te maken met gesuikerde nootjes. Of met gemalen stukjes chocola, want chocolade is eigenlijk √°ltijd goed. En mocht je dan toch wat overhouden dan is de semifreddo van zabaglione een maand of wat houdbaar in de vriezer. In principe dan.

voor de semifreddo:

6 eidooiers – 150 gram suiker – 1 dl Marsala – 30 ml bruine rum – 375 ml slagroom

klop de eidooiers met de suiker schuimig. Doe de Marsala en de rum erbij en verwarm au bain marie tot 80 graden op een thermometer of totdat massa niet meer dicht vloeit als je op de achterkant van een houten lepen een streepje erdoor trekt. Laat afkoelen boven een bak met (ijs)koud water, blijf af en toe roeren. Klop de yoghurtdikke slagroom en voorzichtig doorheen, hou de lucht in de massa! Maak je semifreddo af met wat je lekker vindt.

Giet in een met plasticfolie beklede cakevorm, vouw de folie ook over de bovenkant heen. Zet tenminste drie uur in de vriezer, langer mag altijd!

Voor het serveren: snij plakken van de semifreddo en serveer eventueel met frambozen coulis of caramelsaus, slagroom.. net wat je lekker vindt!

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *