vitello tonnato

vitello tonnato

Persoonlijk vind ik dit gerecht het lekkerste in de zomer, of in ieder geval wanneer de temperatuur hoog is. Je hebt dan niet heel veel trek, een kleine en lichte maaltijd volstaat. Eigenlijk moet je deze schotel maken met kalfsvlees, maar dat is tegenwoordig niet te betalen. Ook in Italie gebruiken ze alternatieven voor dit vlees. Je kunt bijvoorbeeld varkensfricandeau, ingesmeerd met zout, knoflook en rozemarijn, aanbraden in half olie en half boter en afblussen met witte wijn. Maar wist je dat je ook heel goed dunne plakken kunt snijden van gegaarde kipfilets? Een goed biologisch kippenborst is bij wijze van spreken op elke straathoek te koop. Kook de kippenborst gaar in bouillon.

Mijn eigen favoriete recept voor de saus komt van een oude dame uit Alessandria, een stadje in de buurt van Turijn, en ook de aangeefster van de kipfilets. Zij maakte de tonijnsaus met hard gekookte eieren en met azijn. De saus is minder mayonaise-achtig dan je wellicht gewend bent maar veel lekkerder, echt!

500 gram vlees – 2 hardgekookte eieren – 5 ansjovisfilets – 1 blikje tonijn- zonnebloemolie – (witte) wijnazijn

Kook het vlees gaar en laat afkoelen. Wanneer het koud is, snij er dan dunne plakken van en leg die op een schaal.

Per blikje tonijn twee hardgekookte eieren met 5 ansjovisfilets fijnmalen in de keukenmachine. Voeg zonnebloemolie toe om de saus te binden. Als laatste voeg je eventueel nog wat zout toe en dan de (wijn) azijn naar smaak. maak de saus fris zurig, dat combineert mooi met de hitte buiten! Eventueel kun je op het laatst nog 1 of 2 eetlepels zuur mayonaise toevoegen.

Opdienen op mooie schalen met een frisse groene salade en een stukje knapperig brood. Meer heeft een mens niet nodig. Mag ik als afsluiter nog een tip meegeven? Maak altijd wat extra saus..ook heerlijk op een toastje bij een goed glas witte wijn.

 

pinterest

1 Reactie

  1. Pingback: komkommer gazpacho - de Meisjes van de Moestuin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *