vaste groente in de moestuin

vaste groente in de moestuin

Er zijn periodes in het leven van het tuinmeisje, dat ze vooral een kantoormeisje is. Daar is niets mis mee. Ze houdt van haar werk, maar in haar hoofd zijn beide meisjes nauwelijks te verenigen en vechten ze altijd met elkaar om aandacht en tijd.

De afgelopen maanden won het kantoormeisje. Het tuinmeisje was toegeeflijk. Het was winter, en buiten riepen kou en regen niet echt hard om maatregelen in de tuin. Vanaf maart werd de interne strijd heviger, maar het kantoormeisje won. En nu het meisje in mei eindelijk weer in de tuin stond, schrok ze behoorlijk. Ze heeft niet alleen een flink deel van het zaaiseizoen gemist, maar de tuin is in de tussentijd zijn eigenwijze gang gegaan. Dat doet de natuur nu eenmaal. Welkom in het paardenbloemen paradijs!  

De moestuin opruimen na de winter

Ze moet nu echt aan de slag. Geconcentreerd wiedt ze de moestuinborders, steekt ze paardenbloemen uit, maait het gras en ruimt ze koolrestanten en bonenstaken op. Een paar uur later is haar rug kapot, branden haar bilspieren en kraken haar knieën. Ze moet nu echt stoppen. Het meisje heeft helemaal geen tuinconditie meer en toch is er nog geen kwart van de tuin klaar. Dit gaat zo niet.

De borders die er nog wel fris bij staan, zijn haar kruidentuin en haar fruitborder. In de kruidentuin groeit de laurier lekker, is de oregano in omvang verdubbeld net als de lavas, en staan salie en rozemarijn in volle bloei. In haar fruitborder beloven, rode-, witte- en zwarte bessen heerlijke oogsten. Stel dat ze een moestuin vol met vaste groente had staan. Dat zou een stuk gemakkelijker zijn!

Vaste groente in de moestuin

Er is gelukkig heel wat vaste groente beschikbaar voor de moestuin. De meeste groentesoorten zijn eenjarige planten. Deze gaan, zoals de naam al zegt, maar één jaar mee en overleven de winter niet. Dat is anders bij vaste planten. Deze blijven langer in je tuin staan.

Mei is een goed moment om nieuwe vaste groente in de moestuin te zetten, omdat het ’s nachts niet meer vriest. Het Meisje heeft al wat vaste groente in de moestuin zoals aardperen, artisjokken en rabarber, maar er is meer mogelijk.

Eenjarige groente vervangen door vaste groente

In plaats van gewone knoflook en uien, kan ze slangenknoflook en lente-uitjes planten. Slangenknoflook Allium sativum ophioscorodon heeft een spiraalvormige bloemstengel! Dat is weer eens iets anders.

Kool en broccoli kan ze vervangen voor eeuwig moes en een asperge broccoli met de naam Nine Star. Eeuwig moes is een bladkool met de Latijnse naam Brassica oleracea ramosa waarvan je het hele jaar de bladeren kunt oogsten. Nine star broccoli produceert meerdere kleine bloemkoolroosjes en als je ze consequent oogst, kan de plant geen bloemen vormen. Omdat hij winterhard is, maakt hij volgend jaar weer opnieuw kleine broccoli’s voor je.

Als bladgroente ziet ze een bed voor zich met zuring en Brave Hendrik, een groente die ze alleen al voor de naam zou planten. Brave Hendrik is familie van de boomspinazie, ook al zo’n favoriet van het Meisje. Chenopodium bonus henricus, die brave dus, is een vaste groente in de moestuin waar je het hele jaar van kunt oogsten. Je kunt het rauw eten, maar ook koken als spinazie. De stengels en de ongeopende bloemknoppen bereid je als asperges.

Onder de grond groeien schorseneren waarvan ze de wortels eet en ze gaat de lucht in met rankspinazie. Deze vaste groente met de Latijnse naam Habliitzia tamnoïdes, kan wel 3 meter hoog worden, is volledig winterhard en groeit zelfs in de schaduw. Deze komt bovenaan haar wensenlijstje te staan.

Het kan dus wel, een moestuin beplanten met vaste groente. Het scheelt een berg werk, tijd en interne strijd tussen het kantoor- en het tuinmeisje. Waar wacht ze eigenlijk nog op?

Heb je iets meer tijd dan het Meisje nu? Dan kun je boomspinazie zaaien. Dit is geen vaste groente in de moestuin, maar zaait zich elk jaar zo rijkelijk uit dat hij zich wel zo gedraagt.

boomspinazie zaaien
boomspinazie zaaien

pinterest

1 Reactie

  1. Hetty

    Een moestuin is ongelofelijk veel werk. Ik ken de battle tussen de meisjes. Maar ook al is de tuin niet perfect, er is genoeg aan te genieten .

    Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *