basilicum

basilicum

Deze zomer delen we een aantal hoofdstukken uit ons boek met je. Gewoon omdat we super trots op zijn op onze tuintips, trek krijgen van onze recepten en je kennis willen laten maken met de prachtige foto’s van Marleen van Es. Geldt dat ook voor jou? Ons boek “kweken, oogsten, koken en eten” is online te koop maar ook in je lokale boekhandel. Vandaag het hoofdstuk “basilicum”.

Ocimum basilicum Genovese. Nee, dit is geen Latijnse bezwering en ook geen toverspreuk van Harry Potter. Latijns is het wel. Het is de benaming van een onmisbaar zomers keukenkruid. De kan is groot dat je het in een enigszins muffe vorm in je keukenkastje hebt staan, of een verlepte versie uit de supermarkt in je vensterbank. We hebben het over basilicum. Basilicum is er in vele soorten en smaken. Je hoeft alleen maar op het woord Ocimum te letten en je weet dat je een basilicum broertje, zusje of neefje te pakken hebt. De smaken verschillen nogal, net als de winterhardheid.

De twee bekendste soorten zijn gewone basilicum (Ocimum basilicum Genovese) en Thaise basilicum (Ocimum basilicum thyrsiflora).

Basilicum kweken

De gewone soort is niet gemakkelijk te kweken. Dit kruid is een echte zonaanbidder. Zowel tijdens het ontkiemen als ook bij het groeien. Ze is nog nuffig ook. Ze houdt niet van droge grond. Niet van voedselarme grond. Het is dus een veeleisend type die het in tuinen met zandgrond nauwelijks doet. Als je een moestuin hebt met (vocht) arme grond, dan kun je het gewas in een pot kweken. Dat heeft als voordeel dat het groen iets warmer staat dan in de volle grond. Daarnaast kun je de pot richting zon manoeuvreren en aarde en voeding speciaal voor deze pot kiezen zonder dat een aanpalende plant er last van heeft.

Oogsten

Soms heb je geluk. Tijdens lange warme zomers kan je basilicum een hele struik worden waar je elke dag van kunt oogsten. Dit doe je door net te doen alsof je het kruid snoeit. Knip de plant zo laag mogelijk af, net boven twee blaadjes. Deze blaadjes zullen vervolgens weer vertakken, waardoor het gewas een mooie bos vormt. Bovendien zorg je er zo voor dat de plant niet gaat bloeien.

Een bloeiende plant is overigens niet erg. De smaak van de blaadjes wordt iets minder intens, maar je hebt dan de bonus van de bloemen. Deze zijn ook heel smaakvol. De blaadjes van de bloemen smaken naar basilicum. De nectar in de bloemetjes naar zeer geconcentreerde basilicum. Warm en zoet. Strooi de bloemen over een salade en het is instant zomer op je bord.

In de herfst is het afgelopen met je het gewas. Dit mediterrane type kan niet tegen kou en sterft al af zodra de temperatuur onder de 7 graden komt.

Thaise

Is al die zorg te veel gedoe voor jou? Neem dan de Thaise variant. De smaak is iets anders. Heeft iets meer weg van anijs en munt. De plant zelf is veel mooier om te zien en combineert op subtiele wijze groen met paars. Diepgroene stevige blaadjes met een duidelijke nerf steken prachtig af tegen de dieppaarse bladaanzet en de paarse stengels. De lipbloemen zijn al net zo gezellig gekleurd. Roze met paars. Je wordt er gewoon vrolijk van.

Ook dit gewas kan niet tegen vorst, maar blijft overeind zolang de temperatuur niet onder het vriespunt zakt.

Er is dus altijd wel een Ocimum soort die bij jouw wensen en mogelijkheden past. Soms moet je alleen even van de gebaande paden afwijken.

Wist je dat je met paarse basilicum een geweldige gin-tonic kunt maken?

paarse basilicum gin tonic
paarse basilicum gin tonic

Of dat je uit een supermarktplantje snel veel basilicum kunt kweken?

snel veel basilicum kweken
snel veel basilicum kweken
pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *