kruidige pompoen-karameltaart

kruidige pompoen-karameltaart

Dit Meisje houdt er niet van. Als de zomer ervan door gaat. De avonden snel afkoelen en de ochtenden maar langzaam opwarmen. De bloemen uitgebloeid zijn, de planten afsterven en de bomen hun blad laten vallen. Het keukenMeisje is meer een zomerMeisje, van zon, warmte en licht. Het enige leuke aan het najaar vindt ze de stormen. Machtig hoe alles schoongeveegd wordt, de wind om haar hoofd heen waait en bijna lijkt te zeggen: naar binnen, naar binnen!

Wanneer het buitenleven plaats maakt voor het binnen zijn, verandert ook de keuken van het Meisje. Frisse salades voldoen niet meer. Ze is op zoek naar verwarming. Krachtvoer moet er komen. De laatste jam wordt nog snel gemaakt maar dan is het wel bijna over met het moois dat de zomer gebracht heeft. En hoewel de tuin nog voldoende te geven heeft is de weelderige overdaad er wel vanaf.

Maar kijk nou toch eens naar die pompoenen! Die zijn nog dapper aan het shinen, klaar om hun hoofdrol op te eisen. Geduldig hebben ze de zomer afgewacht om de eerste viool te spelen in het naseizoen. En die hoofdrol krijgen ze bij het Meisje hoor. Want wat is bij elke maaltijd de spreekwoordelijke kers op de taart? Juist, het dessert. De Grande Dame van het diner. Deze keer in de vorm van een kruidige pompoen-karameltaart. Ook lekker bij de zondagse koffie. Plek en tijd, daar maalt de pompoen niet om. Zolang ze maar bewondert wordt. Ze heeft er de hele zomer op gewacht.

kruidige pompoen-karameltaart

Deeg: rechthoekige bakvorm –  8 plakjes bladerdeeg, ontdooid – boter om in te vetten Vulling: 400 gram gewassen pompoen in kleine blokjes – 50 gram bruine basterdsuiker – sap van een halve citroen – 2 theelepels koekkruiden – snufje gemberpoeder – 1 theelepel kardemom – 1 theelepel vanille extractKaramel: 65 gram boter – 65 gram schenkstroop  (of 4 eetlepels bruine basterdsuiker) – 1 blikje gecondenseerde melk  (ongeveer 400 gram)

NB Neem voor een ronde bakvorm ongeveer 100 gram pompoen en 2 plakjes bladerdeeg meer.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de pompoen, snij zaad en draden eruit en snij 400 gram kleine blokjes. Schil mag je laten zitten. Doe de pompoenblokjes in een kom met het citroensap, de basterdsuiker en de kruiden. Meng en zet even weg. Ontdooi de plakjes bladerdeeg. Voor de karamel laat je vervolgens in een pannetje de boter smelten. Voeg dan de stroop/suiker toe. Wanneer dit goed gemengd is voeg je de inhoud van het blikje gecondenseerde melk toe. Blijf goed roeren, want zeker na een paar minuten kan de karamel snel aan de bodem van je pan blijven plakken en dat was nou net niet de bedoeling. Blijf in de buurt en let op en roer! Na ongeveer 15 minuten zie je dat de karamel echt dikker is en wat donkerder van kleur. Wanneer de karamel zo dik is dat deze niet meer uit je taart loopt bij het aansnijden ervan kun je de karamel van het vuur afhalen. Bekleed nu je ingevette bakvorm met het bladerdeeg. Prik in de zijkanten gaatjes met een vork. Bekleed bodem en zijkant met karamel. Verdeel nu de pompoenblokjes over de vorm en zorg ervoor dat het citroensap niet meekomt, anders wordt je bodem nat en niet gaar. Verdeel over de pompoen nog een flinke hoeveelheid karamel. Je hebt voor een rechthoekige vorm ongeveer 2/3e van de karamel nodig. Snij je overgebleven bladerdeeg in reepjes van 1 cm breed en maak een mooi patroon op de bovenkant van je taart. Bak in ongeveer 30 minuten gaar. Laat een beetje afkoelen, bestrooi met wat poedersuiker en smullen maar!

Nog een beetje pompoen over? Deze dikke pumpkin spiced chocolademelk doet het prima op een regenachtige, koude dag.

pumpkin spiced chocolademelk

pumpkin spiced chocolademelk

 

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *