lekker koken met geneeskrachtige kruiden
Het keukenMeisje heeft zich verdiept in de keukenkruiden en hun heilzame werking. Ja, je moet wat met al die zieke mensen om je heen. Snif, snotter, kuch en hoest. Koorts, rillen maar vooral hoesten en slijm. En snot. Sorry, maar het is niet anders. Deze winter, die niemand een winter noemde, omarmt het griepvirus. Op het moment dat iedereen al min of meer denkt dat de lente in zicht is krijg je nog een keiharde eindsprint van de winter te verwerken. De Man van de keuken ontkwam er ook niet aan, maar gelukkig zorgde de goede en liefdevolle zorg en de chai tea latte van het Meisje voor een snel herstel. Om te voorkomen dat je net als de Man gegrepen wordt door het griepvirus kun je regelmatig een kop warme gemberdrank drinken. Gember is goed voor het gestel, de maag, helpt tegen migraine en ondersteunt de stofwisseling. Wil je koken met gember? Marineer dan eens wat biologische kippenpootjes in ketjap, veel verse geperste knoflook en heel fijn gehakte verse gember. Veel lekkerder dan een Vitamine bruistablet. Nu het Meisje het toch over knoflook heeft wil ze wel even kwijt dat ze knoflook echt geweldig vindt. Rauw, gebakken, gepoft, you name it. Knoflook is cholesterolverlagend, helpt bij de bestrijding van infecties en versterkt het immuunsysteem. Pers een teentje rauwe knoflook door de sla, maak soep met gepofte knoflook of gooi hele ongepelde tenen bij je aardappeltjes met rozemarijn uit de oven. Je knoflook wordt dan zacht en zoet. Verder kookt het meisje natuurlijk altijd met verse kruiden. Zo maakt ze haar tomatensaus extra lekker. Basilicum, oregano en rozemarijn zijn vaste waardes. Basilicum helpt tegen koorts en verkoudheid en is samen met knoflook ook de basis voor pesto. Pesto maak je overigens heel gemakkelijk zelf: gewoon een bosje basilicum met steel en al samen met een handje (geroosterde) pijnboompitten, één teentje knoflook en wat parmezaan in stukjes in de blender. Even fijn laten malen, proeven en wat olijfolie toevoegen. En wat dachten jullie van salie? Salie is ontstekingsremmend, vooral ontstekingen in de kaak, helpt onder andere tegen menstruatieklachten en helpt voor een goede nachtrust. Je kunt er dus goed een kopje thee van zetten voor het slapengaan. Of maak je eigen toverdrankje ermee. Ook heel lekker is om de salieblaadjes (liefst de grote!) even door een bloembeslagje te halen en krokant te bakken. Serveer ze over gebakken vlees of aardappeltjes. En salie is ook weer familie van rozemarijn. Dat is echt een kruid waar het Meisje niet zonder kan. Heerlijk bij stoofvlees, gewoon even meebakken en dan mee stoven. Lekker bij lamsvlees of bij kip en super over je gegrilde groente. Of ook weer als thee, dan heeft het een opwekkend effect. Rozemarijn staat er bekend om dat het verwarmend is en helpt tegen neerslachtigheid en vermoeidheid. En dan de laatste van de favoriete keukenkruiden van het Meisje: oregano. Dat is echt het meest krachtige kruid om je weerstand een boost te geven. Oregano heeft echt heel veel bijzondere werkingen. Tegen zenuwpijn, astma, slecht werkende spijsvertering. Het is een natuurlijk antibioticum en vertraagt het ouderdomsproces. Ze noemt maar even wat. Gebruik oregano in je saus voor bij de pasta, op je focaccia, of bij je kip met citroen uit de oven. Maak voor je kinderen een pizza-tosti ermee: kaas, tomatenketchup en gedroogde oregano, wie lust dat nou niet? Zo zie je: lekker koken met geneeskrachtige kruiden is gemakkelijker en natuurlijker dan je denkt. Eigenlijk is je kruidentuintje een medicijnkastje in het groen.
Pingback: crispy kaas-rozemarijn snacks - de Meisjes van de Moestuin