bloemkool koekjes met rucola

bloemkool koekjes met rucola

Deze zomer delen we een aantal hoofdstukken uit ons boek met je. Gewoon omdat we super trots op zijn op onze tuintips, trek krijgen van onze recepten en je kennis willen laten maken met de prachtige foto’s van Marleen van Es. Geldt dat ook voor jou? Ons boek “kweken, oogsten, koken en eten” is online te koop maar ook in je lokale boekhandel. Vandaag geven we het recept voor ‘bloemkool koekjes met rucola’ .

Rucola, het was onbekend, toen een hit, daarna verworven tot ‘het is gewoon onkruid hoor’ en nu is deze smaakmaker niet meer weg te denken uit de keuken. De benaming ‘smaakmaker’ lijkt een veilige. Want hoewel hierboven staat dat rucola tot de koolachtige behoort is dat voor de koks onder ons toch net een bruggetje te ver. Maar om dit pittige fijne groen nu af te doen als sla, dat is ook een beetje oneerbiedig. Want je kunt met rucola vele kanten op. Wij maken het liefste de bloemkool koekjes met rucola. Die zijn koud en warm lekker, perfect als bijgerecht, bij de lunch of buffet en prima om je restjes in te verwerken.

bloemkool koekjes met rucola

(bijgerecht voor 4 personen, 12 koekjes)

200 g geraspte bloemkool – 50 g rucola  – 2 eieren  – 2 el crème fraîche  – 40 g geraspte Parmezaan – 1 el verse fijngehakte groene kruiden zoals bieslook, basilicum of oregano – 1 teentje knoflook – peper en zout – olijfolie – eventueel 2 el bloem

Hak de rucola grof en snijd de knoflook fijn. Doe alle ingrediënten behalve de olie in een kom en meng goed door elkaar. 

Verwarm in een koekenpan op matig vuur wat olie. Schep met een lepel hoopjes van het bloemkoolbeslag in de pan en laat rustig bakken. Als de bovenkant droog is keer je ze voorzichtig om. Laat de koekjes rustig bakken zodat ze niet te bruin worden aan de onderkant.

Wanneer je het beslag te los vindt kun je eventueel wat bloem toevoegen. Het beslag wordt er wat steviger van. Daardoor kun je de koekjes wat gemakkelijkere keren tijdens het bakken. Maar wij vinden ze zonder bloem lekkerder en prutsen daarom liever iets meer bij het keren van de koekjes. Smaak boven alles toch?

En heb je nu heel veel rucola? maak dan ook eens deze snelle citroen risotto met rucola

snelle citroen risotto met rucola
pinterest

1 Reactie

  1. Mariken

    Heerlijk!
    Heb ze niet in de koekenpan gebakken, maar in de oven… heb je dat gedoe van keren niet en is ook super.
    wel wat aangepast hier en daar aan het recept, maar voor hh vatbaar!

    Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *