kersen in brandewijn

kersen in brandewijn

Kersen in brandewijn,ik geef het toe, het klinkt een beetje jaren 70-achtig. Net zoals je altijd moet lachen bij  ” de pruimen op sap zetten”. OK, misschien is dat ook eh.. om te lachen. Maar pruimen kun je natuurlijk ook heel goed in zo’n Rumtopf doen. Of in de Brandewijn en dan ergens ver weg zetten zodat je ze vergeet. Na een jaar of drie kom je de potten met fruit in drank weer tegen achter in de kast en ach man, wat een feest zal dat wezen! Ik zie direct een gezellig plaatje van een tafel vol met vrolijke mensen voor me. En lege potten en flessen, dat ook.

Er zijn natuurlijk heel veel soorten fruit die je kunt wecken maar kersen zijn wel een van mijn favorieten. De drank wordt van kersen mooi rood van kleur en de kersen zelf zijn net kleine bommetjes die exploderen op je tong. Het lekkerste is natuurlijk om de kersen te ontpitten en de steeltjes eraf te halen. Maar ben je niet zo geduldig van aard dan kun je volstaan met de kersen te wassen en even de slechte exemplaren eruit te halen en ze met pit en steel in de pot te doen. Bijkomend voordeel van de steeltjes aan de kersen te laten is dat je van de vruchtjes later je eigen ‘Mon Cheries” kunt maken door ze door de gesmolten chocolade te halen. Geen slecht idee, al zeg ik het zelf. Goed, wat heb je nodig:

1 kilo rijpe, zoete kersen – 300 gram suiker – 2 kaneelstokjes – 4 of 5 kruidnagels – 0,5 liter inmaakbrandewijn

Was en ontpit de kersen. Maak laagjes van de kersen en suiker en stop ergens de kaneelstokjes en kruidnagels ertussen. Giet de Brandewijn erbij en schudt. Zet de pot weg op een donkere plek en schudt elke dag even tot de suiker is opgelost. laat tenminste 2 maanden staan voor een goed resultaat.

pinterest

5 Reacties

  1. Nel

    Geachte mevrouw,
    Is het mogelijk om kersen op sap, in te maken met brandewijn?
    Zo ja, wat is in dit geval de werkwijze?
    Alvast bedankt voor uw reactie!

    Reageren
  2. Amber (Auteur bericht)

    Beste Nel, eerlijk gezegd weet ik dat niet. Ik vermoed dat het goed mogelijk is maar wel veel minder lekker. Kersen in pot hebben hun smaak al afgegeven aan het sap en er zijn door de fabrikant al een aantal ( smaak) toevoegingen gedaan. Wat je zou kunnen proberen is de inhoud van de pot kersen plus eenzelfde hoeveelheid brandewijn, een stokje kaneel en een of twee kruidnageltjes en een schil van de citroen samen in een grotere pot gieten. Ik zou het zeker een week of twee, drie laten staan. Maar waarschijnlijk geldt ook hier: hoe langer je de smaak in de alcohol laat trekken, hoe lekkerder het wordt.

    Reageren
  3. Nel

    Bedankt Amber!!
    Ik ga het gewoon proberen.
    Hoeveel suiker zal ik toevoegen?
    Volgend jaar wil ik het met Amarene-kersen doen.
    Alleen zie ik die bij geen enkele groenteman bij ons in de buurt.
    Vriendelijke groet,
    Nel

    Reageren
    1. Amber (Auteur bericht)

      Beste Nel,

      mij maakt het niet zoveel uit welke kersen. Ik haal ze meestal op de markt.

      Qua suiker zou ik tussen de 200 en 300 gram per liter gebruiken. Maar misschien zit er al suiker bij de kersen in de pot? Voorzichtig beginnen, tenzij het voor jou niet zoet genoeg kan!

      Wil je laten weten hoe de kersen uiteindelijk geworden zijn? Ik ben daar best nieuwsgierig naar!

      Reageren
      1. Nel

        Ik heb zojuist de kersen, de brandewijn, een kaneelstokje en kruidnagel in de weckpot gedaan.
        Ik heb geen suiker toegevoegd, omdat de brandewijn en de kersen al vrij zoet zijn.
        Op hoop van zegen dan maar!
        Later meer!
        Vriendelijke groet,
        Nel

        Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *